Akademik Bašić: Ulaganja u elektro-energetski kompleks Peruća imaju gospodarsko, socijalno i ekološko opravdanje!

Akademik Ferdo Bašić, profesor emeritus, pridružio se prof.dr.sc. Tarzanu Legoviću kako bi demantirao netočne tvrdnje i senzacionalističke naslove koji već tjednima uzbunjuju stanovnike Cetinske krajine i Hrvatske vezano uz utjecaje KKPE Peruća na Cetinsku krajinu. Za razliku od prof.dr.sc. Tarzana Legovića koji govori o utjecaju KKPE Peruća na vode i mogućnostima za razvoj   Cetinskog kraja (http://www.citizengo.org/hr/41701-stanovnici-cetinske-krajine-i-hrvatske-recite-da-razvoju),  akademik Bašić pojašnjava njen utjecaj na gospodarski i poljoprivredni razvoj Cetinske krajine.

Uvodne riječi akademika Bašića:

Pridružujem se izjavi Prof.dr.sc. T. Legovića s tvrdnjom kako su u izjavi: „Termoelektrana na Perući geostrateški je samoubojstvo, ekonomski gledano je pljačka hrvatskih građana, ekološki gledano – ekocid nad rijekom Cetinom, Perućkim jezerom i Cetinskim krajem, a kulturološki gledano, kulturocid i memoricid“ istinite samo riječi koje se odnose na zemljopisne pojmove. Sve drugo je (gruba) neistina!

Pokretači peticije koji neistinama i vrućim, užarenim riječima uznemiravaju hrvatsku javnost, danas evo i u glavnom gradu države, (u kojemu su u punom pogonu čak dvije termoelektrane koje “vrše ekocid, kulturocid i memoricid“) čija energetska samostalnost i sigurnost zavise o realizaciji ovoga projekta, imaju dakako demokratsko pravo iskazati nezadovoljstvu ulaganjem koje se na području Peruće predlaže, a koje je na crti energetske sigurnosti i stabilnosti Hrvatske i Dalmacije. Imaju pravo tražiti povratak žiteljstva u Srednji vijek i vrijeme voštanica, pa i u pećine. Ali, nemaju pravo neistinitim tvrdnjama dovoditi u pitanje dignitet stručnjaka i znanstvenika – sudionika u izradi studijske dokumentacije za taj projekt, što oni gornjim tvrdnjama čine. Molim: političkim sredstvima na politiku i političare, ali nas znanstvenike zaobiđite gospodo!!!

Duboko poštujem i visoko cijenim ljubav žitelja Sinjske krajine za uistinu nadnaravnu ljepotu kraja u kojemu žive. Da bi se iskoristila snaga vode u krškoj ljepotici –  Cetini voda se mora skupiti i usmjeriti na turbine. Šteta je „za svakog šišmiša“ ako je prisiljen seliti se s vjekovnog staništa, ali; što je alternativa? Energetska ovisnost ili život bez električne energije – dakle pećina!… i dakako trajna seoba mladih s tih prostora! Vaše, demokratskim putem izabrane vlasti su u prostorni plan unijele objekte u kojima je riječ. Da nisu, sigurno ne bih sudjelovao! Osobno imam 46 godina iskustva u takvom radu, iza mene je 331 studija na slične teme, (čiji se veći dio može iščitati iz popisa na web str. ferdobasic.info). Radeći u Africi svjedočio sam umiranju od gladi usred netaknute prirode, vjerujete – nimalo romantično!! U tim trenucima na um vam ne pada ljepota nedirnute prirode… spram majke koja bespomoćno promatra dijete koje treba samo hranu – dakako narušavanjem prirode!

Pročitajte više OVDJE.